İnsanların gözlemleyerek öğrenmiş olması, öğrendiklerini uygulaması mümkün müdür?
Bilim adamı Bandura ve arkadaşları bu sorunun cevabını bulmak için bir grup çocuğa Bobo bebeğinin dövüldüğü bir film izlettirdi. Ancak filmdeki kişi bebeği dövdükten sonra ağır bir şekilde eleştirildi ve cezalandırıldı. Filmi izledikten sonra tüm çocuklar içinde Bobo bebeği olan oyuncaklarla dolu bir odada yalnız bırakıldı. Çocuklar tek taraflı bir aynanın arkasından izlendiklerinde erkek çocukların Bobo üzerinde saldırgan davranışlarda bulunduğunu gördüler. Oysaki kız çocukların sadece bir kaçı Bobo’ya saldırmıştı.
Sonrasında çocuklara filmde gördükleri davranışları taklit etmeleri için bir ödül teklif edildi ve çocuklar Bobo’ya saldırmaya başladı. Filme gördükleri saldırgan davranışların cezalandırıldığını gören kız çocukları ilk başta Bobo’ya saldırmazken sonunda ödül olduğunda %30 oranında saldırmaya başladılar.
Peki, bu deney bize neyi gösteriyor? Bu deney kızların modelin saldırgan davranışlarını gözlemleyerek öğrendiğini ancak uygulamadığını, ödüllendirildikten sonra uygulamaya başladığını gösteriyor. Bu öğrenme ve uygulama ayrımına çok güzel bir örnektir. Öğrenme ve uygulama ayrımı öğrenmenin gerçekleşebileceği ancak her zaman uygulamada görülemeyeceği anlamına geliyor. İnsanlar her öğrendiklerini uygulamazlar veya uygulamaya değer bulmazlar. Bu nedenle öğrenme sürecinin mutlaka uygulamalarla desteklenmesi ve kişinin uygulama yapmasının garanti altına alınması gerekir. Eğitim oyunları kişilere uygulama yaptırmanın en efektif yoludur. Eğitim süreci içerisine koyacağınız konuyu destekleyen eğitim oyunları kişinin öğrenme sürecini tamamladığı gibi öğrenmenin uygulamaya dönüşmesini de sağlar.