Yetişkin Eğitiminde Oyunun Önemi

“İnsanların eğitimine ve yetiştirilmesine özenle seçilmiş gerçek bir oyun ile başlanmalıdır.”

Friedrich FROEBEL

Oyun doğduğumuz andan itibaren başlayan ve yaşamımız boyunca devam eden bir etkinlik değil midir gerçekten de? Hayata dair ilk bilgilerimizi hepimiz çocukken amaçsızsa oynadığımız oyunlarla öğrenmedik mi? Çocukken oyun bizim için hayal gücünün başrolde olduğu, çevremizdeki dünyayı keşfetme aracı olarak kullandığımız bir süreçti. Oyun oynadıkça hayal gücümüzün yanında yetenek ve becerilerimizde artıyordu. Yani, oyun çocuklar olarak bizlerin en doğal öğrenme ortamıydı. Günümüzde çocukların oynadığı oyun çeşitleri değişse se oyunun eğitsel araç olma işlevi halen devam ediyor.

Oyunla ilgili bir şöyle hızlıca bir literatür taraması yaptığımızda tüm araştırmaların oyun ve gelişimsel beceriler arasında pozitif bir ilişki olduğunu desteklediğini görüyoruz.  Basit gördüğümüz ve sadece eğlence amaçlı olduğunu düşündüğümüz oyunun tanısal, deneyimsel ve gelişimsel açıdan önemli işlevleri var aslında. Bu işlevlerin neler olduğuna gelin bir bakalım:

  • Tanısal: Oyun oynayan bir kişiyi gözlemleyerek, onun davranış, hareketleri ve gelişimsel özellikleriyle ilgili bilgi sahibi olabiliriz.
  • Deneyimsel: Oyun oynayan kişiler becerilerini deneme fırsatını bulur. Hangi işlerde başarılı, hangilerinde ise başarısız olduklarını analiz edebilirler.
  • Gelişimsel: Oyun kişileri ruhsal, fiziksel, sosyal ve zihinsel olarak geliştir.

Yetişkin eğitiminde de oyun eğitsel araç olma işlevini devam ettiriyor esasında. Yetişkin eğitiminin temelinde kişinin ne öğrendiğinden çok neyi yapabildiği yatar. Kişinin bir şeyi sadece bilmesi yeterli değildir. Öğrendiği bilgiyi uygulamaya koyması onun gerçekten öğrendiğinin göstergesidir. Bu bağlamda, öğrenme ancak deneyimler sonucu ortaya çıkabilir diyebiliriz. Teori ancak pratik olduğunda anlam kazanır ve öğrenme süreci tamamlanmış olur. Bu amaçla kullandığımız deneyimsel öğrenme araçları arasında en etkin olanı ise eğitim oyunlarıdır. Eğitsel oyunlar eğitim sürecine dahil edildiğinde kişiler hem deneyimleyerek öğrenme ortamı bulduğu için öğrenme hızlanır hem de motivasyonlarını da arttırır. Eğitim oyunları, kuralları bir sistem olarak kavrayıp uygulamayı sağladığı gibi takım çalışmasını da arttırır.

Oyunlar doğduğumuz andan itibaren hayatımızda yer alan en önemli eğitsel araç olduğuna göre eğitimlerimizde mutlaka yer almalı ve öğrenme sürecini desteklemelidir. Eğitsel oyunlar ile hem eğlenip hem de öğrenmeye devam 🙂